Y-PEER, ai parte!


V-aţi imaginat vreodată o familie formată dintr-un preşedinte de ţară, un şomer şi o persoană HIV pozitivă? Sau un prim ministru al cărui fiu utilizează droguri sau substanţe toxice?                                       Toate astea nu le vedem în viaţa cotidiană, în schimb acestea au fost posibile la trainingul avansat „Sănătatea reproducerii şi formarea comportamentului sigur. Dezvoltarea abilităţilor de coordonare a activităţilor Y-PEER” desfăşuratla Vadul lui Vodă în perioada 31 octombrie – 5 noiembrie.                 

 Cursul de instruire a fost organizat de Reţeaua Educatorilor dela Egalla Egal Y-PEER şi a întrunit 28 de membri ai acestei reţele care s-au manifestat activ şi au organizat sau au participat la diverse activităţi ale reţelei.

      De fapt este vorba de un training de amploare care include doua subiecte de bază. În prima parte a acestuia fiind consolidate cunoştinţele în domeniul sănătăţii  şi a drepturilor reproductive şi în domeniul comportamentului sigur. Pornind de la problemele esenţiale ale adolescenţilor până la cele mai vaste cunoştinţe în ceea ce ţine de Infecţiile cu Transmitere Sexuala (ITS) şi HIV/SIDA. Mesajul de bază fiind faptul că toate ITS-utile, inclusiv şi HIV/SIDA pot fi prevenite, iar noi, educatorii de la egal la egal, trebuie să promovăm aceste metode de prevenire.

  

În a doua parte a trainingului, liderii  Y-PEER au fost instruiţi în ceea ce ţine de însăşi reţeaua Y-PEER. De la istoricul reţelei până la scopul şi impactul acesteia. În acelaşi context tinerii educatori au format structura reţelei, responsabilităţile fiind divizate pe domenii şi au alcătuit programul de activitîţi Y-PEER pentru anul 2012.

În cadrul trainingului liderii Y-PEER au avut parte de energizante pe măsură, activităţi în grup, jocuri de rol, prezentări media, toate organizate de formatorii Natalia Zarbailov, profesor asociat la Universitatea de Stat de Medicină „Nicolae Testemiţianu” şi Anna Susarenco, coordonator de programe Y-PEER.

    

La încheierea stagiului de instruire, tinerii au primit certificate prin care se confirma că au absolvit cu succes cursul de instruire şi oficial sunt coordonatori Y-PEER şi au o responsabilitate sporită, ei fiind cei ce nemijlocit asigura dezvoltarea reţelei. În acelaşi context, Natalia Cojohari, reprezentant UNFPA a declarat ca anume noi, liderii Y-PEER, suntem cei ce vom promova modul sănătos de viaţă şi vom asigura formarea unei generaţii informate şi protejate.

Foto/Video: Alex Neagu si Petru Lupu

                                                                        

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s